HVAD ER YULEX® NATURGUMMI?
Du kender måske naturgummi som Yulex, Yulex-Pure eller simpelthen neoprenfrit naturgummi. Men alle disse navne refererer til det samme materiale. Det er et bæredygtigt naturgummi udviklet af Yulex, der kan bruges til at fremstille våddragter og andre vandsportsrelaterede produkter. Selv sko og rygsække kan laves med Yulex® naturgummi. I denne artikel vil vi forklare, hvad Yulex® naturgummi er.

TRADITIONEL NEOPREN
Traditionelt set har der været to måder at fremstille polychloropren eller neopren på. Den første er petroleumsbaseret. Da neopren først blev opfundet af Dupont i 1930, var produktionen baseret på olie- og petroleumsbaserede materialer, som blev polymeriseret. Denne polymerisationsproces omdannede materialerne til gummilignende spåner kaldet chloropren. Disse Chloropren-chips blev til sidst overophedet og omdannet til Neopren ved meget høje temperaturer. I dag tilsættes vand og svovl til chloroprenen, og neoprenen skæres i plader.

For det andet er der kalkstensbaseret neopren. Kalksten udvindes for det meste i åbne stenbrud, men på grund af miljøhensyn foretrækkes produktion ved underjordisk minedrift. Udvindingsprocessen kræver omhyggelig boring og knusning af den hentede malm. Kalkstenen opvarmes til en temperatur omkring 1/10 af den, der bruges til raffinering af olie, men kræver stadig meget energi. På grund af det faktum, at kalksten ikke er petroleumsbaseret, er det en kæmpe miljømæssig forbedring sammenlignet med klassisk neoprenproduktion. Udvinding af kalksten og opvarmning af materialet ses dog stadig som uholdbare aktiviteter.

NY GENERATION YULEX® NATURGUMMI VÅDDRAGT
I 2012 udgav Yulex® det første alternativ til den traditionelle våddragt i samarbejde med Patagonia®. Lavet af naturgummi høstet af gummitræer, plantebaseret og latex-allergivenlig. I de første par badges var materialet stadig ringere end originalt neopren med hensyn til fleksibilitet og holdbarhed. På grund af konstant innovation var Yulex® i stand til at forbedre disse egenskaber og matche – og nogle hævder overskrider – traditionel neoprenkvalitet. Yulex®-produktionsprocessen sparer op til 80 % på CO2-emissioner i én våddragt sammenlignet med traditionel neopren.

YULEX® NATURGUMMI: HVORDAN LAVES DET?
Bæredygtige produkter starter bogstaveligt talt fra bunden. Alle Yulex® gummiplantager er 100 % FSC® certificerede. FSC®-certificeret betyder, at køb af din nye Scubapro Everflex-våddragt ikke bidrager til skovrydning, menneskerettighedskrænkelser eller misbrug af landbrugs-pesticider. Det betyder også, at hevea-gummien – hovedingrediensen Yulex®- kun udvindes fra plantager, der bevarer økologisk integritet og biodiversitet. Selvom kun 4% af det globale gummiplantageareal i øjeblikket er FSC®-certificeret, har velforvaltet FSC®-certificeret skovdrift potentiale til at påvirke en positiv miljømæssig og social transformation af naturgummisektoren.

Når gummiet er ekstraheret fra hevea-træerne, gennemgår det en raffineringsproces for at fjerne eventuelle urenheder, hvilket sikrer maksimal materiale ydelse. Selve processen er ret teknisk, men hvis du er en materiale nørd, kan du læse mere om den her.

Til sidst bliver det tørre Yulex® naturgummi blandet med ingredienser af høj kvalitet for at sikre, at det har de kvaliteter, du leder efter i en ny våddragt, hvor det vigtigste er fleksibilitet, isoleringsevne, UV-bestandighed og holdbarhed.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få tips & tricks, gode tilbud og infomation om nye produkter.