Tips til at give dig den bedste snorkling oplevelse
Snorkling er en vidunderlig oplevelse, der giver dig et indblik i en verden under overfladen, der er fyldt med farver og helt unikt liv. At se koraller der har de mest fantastiske former og farver eller være tæt på skildpadder, delfiner og de mange forskellige fiskearter bliver let højdepunktet i ferien.

Selv om snorkling ikke kræver mere formel træning eller specialudstyr, er der ting du bør overveje så du får mest muligt ud af oplevelse.

Her er tips til at give dig den bedste snorkling oplevelse på din næste ferie. 

Find det rigtige udstyr.
En maske der hele tiden dugger og tager vand ind eller finner der giver dig ømme fødder, kan hurtigt tage det sjove og spændende ud af din oplevelse. Derfor er det vigtigt at have snorkel udstyr der passer dig perfekt, så du fuldt ud kan nyde oplevelsen i vandet. Inden du køber eller lejer udstyr, er der nogle få ting du bør overveje.

Maske
Prøv din maske uden at bruge remmen. Træk vejret dybt ind gennem næsen og hold det. Det giver undertryk i masken, der bør lukke tæt uden at der kommer luft ind, og er en god måde at kontrollere om masken passer dig. Du skal kunne ryste på hovedet uden at masken falder af.

Kvalitetsmasker er med tempereret glas, der kan klare trykket fra vandet, giver klart udsyn og er mere holdbare end billigere masker. Du kan vælge en maske med et stort glas eller med to glas, og du kan vælge masker i forskellige farver. En maske med klar silikone skørt og et stort glas lukker mere lys ind end masker i sort silikone og masker med to glas. For at undgå dug i masken kan du med fordel bruge anti-dug, enten i spray form eller i geleform.

Snorkel
Den bedste snorkel vejer ganske lidt og er behagelig, så du næsten ikke mærker at den er der.
Mange er bange for at der kommer vand ind i snorklen. En tør snorkel er et ideelt valg, hvis du vil sikre dig mod vand i snorklen. Snorklen har en mekanisme, der lukker af for vand i toppen når du dykker under overfladen. En ventil i bunden af snorklen kan også være en god idé, og de fleste tørsnorkler har en ventil, så skulle du få vand i snorklen, kan du let tømme den med en enkelt udånding.

Finner
Mens en maske er helt essentiel hvis du vil opleve livet under overfladen, er finner nødvendige for at få dig let gennem vandet. Hvis du bruger for megen energi på at bevæge dig rundt, vil du hurtigt blive forpustet og træt inden du har set nok.

Når du vælger finner og prøver dem på skal de sidde tæt, men ikke så tæt at de klemmer og er ubehagelige at have på. Der er to typer finner du kan vælge imellem: Helfods finne der har en gummi lomme du har hele din fod i, og Open hæl finne der har en lomme til dine tæer og en justérbar rem rundt om din hæl. Helfodsfinner er i almindelighed lidt kortere, lettere og billigere, og derfor rigtig gode til rejsebrug. Helfodsfinner giver dig imidlertid mindre kraft gennem vandet, medmindre du anskaffer dig special finner til fridykning og undervandsjagt, der er væsentligt længere. Open hæl finner er typisk større, tungere og mere robuste, og kræver neopren sokker eller støvler når de bruges. Sokker eller støvler giver dig til gengæld beskyttelse mod sten og kulde, og de tungere og længere finner giver dig mere fart gennem vandet.

Våddragt eller U/V-beskyttelse
Afhængigt af hvor du vil snorkle, kan du have brug for en våddragt der holder dig varm og giver dig lidt opdrift, så du kan nyde turen i vandet i længere tid. Varmt vand kan friste til blot at bruge badetøj, men solbeskyttende badetøj kan være god til at undgå solskoldning. Solbeskyttende badetøj vil også beskytte dig mod stik og afskrabninger.

I varmt vand kan en 2,5 eller 3 millimeter neopren dragt med korte eller lange arme og ben også være god i stedet for solbeskyttende badetøj,

I lidt koldere vand vil en 5 millimeter neopren dragt være vigtig hvis du skal undgå for hurtig nedkøling og have lidt mere tid i vandet.

I det tidlige forår og sene efterår har du brug for en 7 millimeter neopren dragt, og du kan med fordel supplere med hætte, handsker og sokker eller støvler, hvis du ikke allerede har anskaffet det. Ca. 60% af varmetabet sker fra hoved- og halsregion, og det vil typisk være på hænder og fødder du først føler dig kold.

Kend stedet hvor du planlægger at snorkle
Du har måske netop booket dit livs snorkeltur, hvor du skal svømme med Pukkelhvaler i Fransk Polynesien, og alt er planlagt og organiseret for dig. Selv om alt er arrangeret er det vigtigt at du kommunikerer med din rejsearrangør om hvad du har brug for at tage med, og hvad arrangøren leverer. Snorkelture sker ofte fra båd, så du har brug for andet end dit snorkeludstyr. Du har måske brug for vand, snacks og beskyttelse mod sol og vind. Hvis du har det med at blive søsyg kan det være godt at tage søsygepiller inden turen.

Hvis du selv arrangerer rejsen, kan du i forvejen undersøge hvor de bedste snorkelsteder ligger. Vær opmærksom på forholdene og find steder der passer til dine svømmeevner. Nogle steder med stærk strøm gør det vanskeligt eller direkte farligt at snorkle. Tjek vejrudsigten inden du tager ud, og vælg en dag og tidspunkt med de roligste vejrforhold. Når du snorkler alene på et nyt sted, så vær opmærksom på dine omgivelser, så du ikke bliver væk eller kommer på afveje og tag en makker med, det er både sikrere og sjovere.

Lær nogle teknikker
Vurdér dine færdigheder og deltag eventuelt i svømmeundervisning i din lokale svømmehal. Selv om du er en middelgod svømmer, bliver du en endnu bedre svømmer, og det vil gavne dig i vandet. Crawl er den bedste svømmedisciplin at fokuserer på. Sørg for at træne sparketeknikken i crawl, da det netop er dén du skal bruge når du snorkler. Og med crawl kan du forbedre din styrke og udholdenhed i de muskler, der bruges i sparket. Det vil hjælpe dig til at kunne snorkle længere og bruge mindre energi, så du har overskud til at nyde oplevelsen.

Svømning er én ting. Svømning med finner eller svømmefødder er noget helt andet. Finnernes træk og vægt belaster musklerne mere end ved almindelig svømning, og måske vil du opleve kramper i starten, hvis du ikke er vant til at svømme med finner.
Tag dine finner med i svømmehallen, din pool eller til stranden og træn med finnerne på. Træn og lær finneteknikken lige som Scubadykkerne (flaskedykkerne) dør. Variér din træning til en slags intervaltræning, så du vænner dig til at svømme lange og korte strækninger – blandet i middel og hurtig hastighed.

Når du starter med at snorkle, er du måske tilbøjelig til at blive på overfladen og bruge snorklen til at trække vejret igennem, mens du kigger under vandet. Mange der snorkler begynder dog at fridykke ved lejlighedsvis at dykke under overfladen, mens de holder vejret. Det kan du også, og det vil give dig mulighed for at få en langt større oplevelse af livet under vandoverfladen, hvor du vil kunne udforske rev og undervandslandskaber helt tæt på. For at få endnu mere tid under vandet kan du træne din vejrtrækning og dine svømmekompetencer. Du kan med fordel kontakte din lokale fridykkerklub og deltage i træning og øvelser, så du får mere erfaring. Interessen for fridykning vokser, og derfor er der mange klubber i landet.

Jack-knife neddykning
Den mest effektive neddykningsteknik er Jack-knife, hvor du bruger din egen vægt til at få kroppen ned i vandet uden at anstrenge dig.

Du svømmer ud til dét sted du vil dykke ned.

Tag armene op foran hovedet.

Tag en dyb indånding og sving overkroppen ned i vandet.

Fortsæt bevægelsen og sving benene op lodret. Du skal have benene så højt op i luften som muligt, så vægten af dine ben skubber kroppen nedad i vandet.
Du vil hurtigt være helt under overfladen og kan bruge dine finner til at komme længere ned.

Husk at trykudligne efterhånden som du kommer dybere.

Når du er nær bunden følger du den, og svømmer med rolige og langsomme finnespark. Når du mærker at du har brug for luft, svømmer du langsomt mod overfladen.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få tips & tricks, gode tilbud og infomation om nye produkter.