Billede af havets smukke blå farver og bevægelse.

Havene dækker 71 % af planetens overflade og er hjemsted for de vigtige arter og økosystemer, som vi er afhængige af for mad, levebrød, klimaregulering og meget mere. Havet har dog brug for vores hjælp. At redde havet kan til tider føles som en skræmmende opgave, men når vi alle arbejder sammen, kan vi gøre en stor forskel og bringe væsentlige forbedringer til miljøet.

Her er 8 ting, du kan gøre i dit personlige liv for at redde havet.

  1. Reducer, genbrug, genbrug

Det affald, vi smider ud, forsvinder ikke bare. Som følge heraf bliver plastikposer, engangsmadbeholdere, madpakker og andet løst affald båret af fugle, blæst af vinden, drevet gennem vandveje og kloaksystemer og til sidst ender i havet, hvor de ender i stort affald, hvilket udgør en trussel mod livet i havet. Mængden af plastikaffald, der flyder i havet, er svimlende. En plet af flydende affald i det nordlige Stillehav er blevet så stor, at forskere har kaldt det Great Pacific Garbage Patch. Hvad er løsningen? Reduktion af engangsemballage og produkter.

  1. Køb havvenlige produkter

Mange kosmetik- og rengøringsprodukter er fremstillet gennem uholdbare eller miljøskadelige metoder. For eksempel tilsættes plastikmikroperler ofte til produkter, du bruger til at skrubbe og eksfoliere, såsom kropsvask og tandpasta. Fordi de er for små til, at vandfiltrerings- og forarbejdningsanlæg kan rense dem ud af vandet, ender millioner af små plastikperler op i vores vandveje og til sidst i havet. Der forveksler fisk og andet havliv dem med mad og spiser dem.

  1. Køb ikke produkter lavet af havlivet

Besøg enhver kystby, og du er sikker på at finde souvenirs lavet af en række havdyr. Køb ikke:

- havskildpaddeskaller

- koraller

- hajprodukter, især tænder og finner

- kosmetik, der indeholder spor af hvaler eller hajer

Disse produkter er direkte forbundet med ubæredygtigt fiskeri og ødelæggelsen af hele økosystemer.

  1. Støt organisationer, der arbejder på at beskytte havet

Mange agenturer og organisationer kæmper for at beskytte marine habitater og havdyr. Ved at melde dig ind i en af disse grupper og give en donation kan du hjælpe med at redde havene. Du kan også hjælpe ved at udføre frivilligt arbejde og uddanne lokalsamfundet om emnet.

  1. Spis bæredygtig fisk og skaldyr

Tre fjerdedele af verdens fiskeri er i øjeblikket overfisket, alvorligt udfisket eller ved at komme sig efter overfiskning. Visse fiskearter er så populære, at de er ved at uddø på grund af overfiskning. Derfor er det vigtigt at være meget opmærksom på, hvilken slags fisk og skaldyr du spiser, og hvor det kommer fra.

  1. Pas på dit kulstofaftryk og reducer energiforbruget

Kuldioxidemissioner spiller en vigtig rolle i produktionen af drivhusgasser, der bidrager til klimaændringer. Denne effekt er en stigning i havets temperatur og vandstanden og en stigning i havets pH. Alle disse truer overlevelsen af marine flora og fauna.

For at reducere virkningen af klimaændringer på vores have, skal vi være opmærksomme på vores energiforbrug i hjemmet og på arbejdet. Her er, hvad du kan gøre for at komme i gang i dag.

- tag enheder ud, når de ikke er i brug

- skift til energisparepærer

- brug trappen i stedet for elevatoren

- Lad din bil blive derhjemme og gå eller cykle, når det er muligt

  1. Rejs ansvarligt på havet

Deltag i ansvarlig sejlads, kajaksejlads, dykning og andre rekreative aktiviteter på vandet. Smid aldrig noget overbord og vær opmærksom på det marine liv i de omkringliggende farvande. Hvis du planlægger et krydstogt til din næste ferie, så gør din research for at finde den grønneste mulighed.

  1. Saml affald og affald i nærheden af strande

Meget af plastik og affald, der findes i havet, kommer fra kystaffald. Efterhånden som strandmængderne stiger, stiger mængden af efterladt affald også. Lad ikke din dag på stranden forårsage ødelæggelse af vores have. Medbring en skraldepose til at lægge dit affald i og vær med til strandrydningen. Dykkere kan også organisere dyk for at rense havbunden. For dem, der ønsker at tage det et skridt videre, kan du også arbejde med lokale myndigheder for at organisere disse begivenheder på regelmæssig basis. Tilskynd dine lokale købmænd til at give udtryk for deres bekymringer og kun have bæredygtige, havvenlige produkter. Sig op, hvis du ser en truet art på menuen eller ved fiskedisken. Få oplysninger om havpolitik fra myndighederne, før du stemmer, eller kontakt din lokale repræsentant for at fortælle dem, at du støtter et havbevaringsprojekt. Brug sociale medier til at øge bevidstheden, skrive overbevisende skrifter og proaktivt udgive nyt havbevaringsmateriale leveret af aktivister over hele verden.