Et billede af en majestætisk isbjørn, der svømmer under vandet.

Som mennesker kan vi bære hatte og frakker og overleve i sneen i timevis. Det er fordi vi er endoterme, så vi genererer vores egen varme. Nogle arktiske dyr, såsom hvaler og havfugle, er også endoterme og har isolering, der hjælper med at holde på varmen. Temperaturen udgør en global økologisk udfordring.

Effekter af tryk og saltholdighed

I havet påvirker både tryk (dybde) og saltholdighed (saltholdighed) vandets frysetemperatur. Under de rette forhold fryser fersk søvand, mineralvand og regn ved 0°C. På grund af havvandets høje saltholdighed fryser overfladen ved -2°C. Det dybe hav kommer sjældent under frysepunktet, men teoretisk set er temperaturen under frysepunktet ved havbunden (gennemsnitlig dybde på omkring 3686 meter) -4,7°C. Dette skyldes det høje tryk i denne dybde.

Processen med frysning i ektotermiske marine organismer

Ektotermiske marine organismer - ude af stand til at regulere deres kropstemperatur - lider fysiologisk skade, når de udsættes for temperaturer uden for deres adaptive område. De fleste havdyrs kropsvæsker eller blod minder meget om havvand og har svært ved at opretholde deres cellulære struktur under frysning. Når vand fryser, udvider det sig, hvilket får skarpe iskrystaller til at beskadige celler og ofte føre til døden. Under frysning bliver koncentrationen af salte og molekyler i organismens kropsvæsker også meget koncentreret, en proces, der efterligner ekstrem dehydrering.

Koldt vand reducerer hvirvelløse dyrs aktivitet og mobilitet, og især dårligt vejr får hvirvelløse dyr til at skylle i land og dø i stort antal. Uventede vejrhændelser forårsager skader på befolkningsniveau og vil sandsynligvis blive hyppigere, da klimaændringer skaber uforudsigeligt vejr i mange dele af verden.