Et billede af en blæksprutte, der svømmer i det klare blå hav.

At undgå rovdyr antages i vid udstrækning at have været en væsentlig drivkraft i udviklingen fra bløddyr til blæksprutter. Blæksprutte-, blæksprutte- og nautilusarter udviser i øjeblikket en bred vifte af ekstreme fysiologiske og adfærdsmæssige overlevelsesstrategier.

Humboldt-blæksprutten

Uanset om de er store eller små, bruger nogle blæksprutter størrelse som en overlevelsestilpasning. Verdens største hvirvelløse dyr er den gigantiske Humboldt-blæksprutte (Dosidicus gigas), og størrelsen på dette væsen er imponerende i sig selv. Den større hun kan blive 5-6 m i længden med kun kappen (torso) og arme, næsten dobbelt så stor, når den inkluderer de to lange fangarme. Denne ekstreme størrelse er en effektiv mekanisme til at undgå predation, da den umiddelbart begrænser antallet af rovdyr, der kan tage imod D. gigas.

Pygmæblæksprutten

I modsætning hertil indtager den passende navngivne Pygmy-blæksprutte den modsatte ende af størrelsesspektret, og udvikler sig lille størrelse og lystransmission som en måde at undgå rovdyr. Ved kun 10-18 mm er hannerne halvt så lange. Denne meget lille størrelse, kombineret med deres tendens til at optage tætte senge af søgræs, betyder, at de er meget svære at få øje på af de fleste rovdyr. Blæksprutter måtte udvikle sig ad meget specifikke veje, hvilket resulterede i forskellige klasser af dyr med ekstreme reaktioner på ekstreme trusler.

En af de vigtigste beslutninger i en blækspruttes dag er, hvordan man reagerer på et forestående angreb i tide for at undgå prædation. Fysiske tilpasninger og adfærd, der muliggjorde hurtigere, lettere og mere vellykket undgåelse af rovdyr, ville efterfølgende altid også være ekstreme.