Et nærbillede af en kredsløbsplan, som viser et komplekst netværk af elektroniske komponenter, kabler og forbindelser.

En ny robot udviklet af forskere ved University of California efterligner en blæksprutte med en fleksibel, elastisk krop. Dette nye design forventes at revolutionere overvågning af koralrev.

Teknologien bliver brugt godt

Når vi søger at udforske vores oceaner bedre og lære mere om de skabninger, der lever under overfladen, vil undervandsrobotter spille en vigtig rolle i at hjælpe med at overvinde nogle af de begrænsninger, vi står over for. Robotter kan modstå de knusende tryk fra dybt vand, nøjagtigt udføre flere målinger samtidigt, indsamle prøver og endda operere autonomt ved hjælp af avancerede AI-systemer.

Minimering af påvirkningen af revets økosystem

Alligevel er der endnu ikke foretaget mange forbedringer, såsom fremskridt inden for "bløde robotter", designet til at minimere påvirkningen, mens man studerer skrøbelige økosystemer såsom koralrev. For at gøre dette tog forskere ved University of California inspiration fra blæksprutter, der har mestret kunsten at svømme bløddyr for at skabe en ny blød robot kendt som en "Squidbot".

Disse bløde, blæksprutte-inspirerede robotter forventes at blive brugt som fjernbetjente vagtposter på koralrev, der giver tidlig advarsel om koralblegning, forurening, overfiskning og meget mere.