En smuk skildpadde, der svømmer roligt i det krystalklare vand, med dens karakteristiske skjold synligt.

En ny undersøgelse med kunstige havskildpaddeæg indeholdende GPS-loggere afslører lokal krybskytteaktivitet i Costa Rica, hvilket fremhæver effektiviteten af denne nye teknologi til fremtidig brug. I nutidens oceaner står havskildpadder over for mange udfordringer for deres overlevelse. Desværre er de fleste af disse problemer udbredte og kan ikke løses hurtigt.

Forudsætning for opfindelsen

En genial ny metode til sporing af krybskytteri ved hjælp af falske æg blev først udviklet af bevaringsforsker Kim Williams Gillen. Hun udviklede først sin InvestEGGator som en del af International Wildlife Crime Technology Challenge i 2015, men har siden forfinet designet betydeligt. Den grundlæggende forudsætning for dette produkt er meget enkel. Lav et hult plastikæg, og sæt en GPS-logger indeni for at se, hvor krybskytterne går hen, når de stjæler ægget.

Processen med at skabe et realistisk falsk skildpaddeæg

For at genskabe den læderagtige fornemmelse af havskildpaddeæg i stedet for den bløde, luftige følelse af en pingpongbold, besluttede de at 3D-printe æggene ud af en speciel plastik kaldet NinjaFlex. Ved at tilføje fordybninger og tilføje slim og sand til at dække de andre æg i reden, er resultatet et imiteret æg, der ligner forbløffende den ægte vare. Når krybskytten er blevet narret, kan forskere og naturfredningsfolk bruge en speciel smartphone-app til at spore sin GPS-logger inde i ægget, som kan lokalisere dens placering med en nøjagtighed på op til 10 meter.

Lignende forskning udføres nu ved strande rundt om i verden og forventes at hjælpe med at løse problemet med krybskytteri med havskildpadder og lette presset på disse overvældende arter.