En dykker iført vintage dykkerudstyr, der minder om det, der blev brugt i de tidlige år af dykningens historie, udforsker havbunden.

Dykning er en sport, der havde en beskeden begyndelse i oldtiden. I det tidlige Grækenland og Rom svømmede eller dykkede folk under deres ånde eller brugte midlertidige åndedrætsanordninger såsom hule plantestængler. Vi er nået langt siden da. Undervandsdykning har udviklet sig fra simpel fridykning og snorkling til de mere sofistikerede former, vi kender i dag, takket være bidragene fra mange store hjerner gennem århundreder.

Sammenhæng mellem svangerskabsalder, barndom og voksenalder

Vi mennesker lever i et undervandsmiljø meget lig havvand i løbet af de første ni måneder af livet. Når små børn er nedsænket i vand, holder de instinktivt vejret i op til 40 sekunder for at svømme, men efterhånden som de bliver ældre og begynder at gå, ser denne evne ud til at gå tabt. At vække disse reflekser er et af de vigtigste elementer i fridykning.

Oldtiden

De første snorkler brugt af gamle svømmere var hule siv, der tillod dem at trække vejret under vandet. Det er også værd at bemærke, at engang i det 13. århundrede begyndte persiske dykkere at lave beskyttelsesbriller af tynde skiver og polerede skildpaddeskaller. I det 16. århundredes England og Frankrig blev våddragter i fuld læder brugt til dykning til dybder på op til 60 fod. En håndpumpe blev brugt til at trække luft fra overfladen. Hjelme blev hurtigt lavet af metal for at modstå endnu højere vandtryk og tillade dykkere at dykke dybere.

Overgangen til moderne dykning

Den britiske ingeniør John Smeaton opfandt luftpumpen i 1771. Luft kunne pumpes til dykkeren ved at forbinde til en slange, og slangen blev forbundet til dykkertønden. Året efter udviklede franske Sieur Freminet en rebreather, der gjorde det muligt for dykkere at genbruge den luft, de indåndede inde fra deres dykkertønder. I 1942 opfandt den franske ingeniør Emile Gagnan og den franske flådeofficer Jacques Cousteau i fællesskab en forbedret autonom dykkerdragt og en avanceret dykkerregulator, der frigav frisk luft efter behov. Året efter begyndte de at sælge den berømte Aqualung.

Dykning er nået langt, siden det udviklede sig fra fridykning for århundreder siden, men det er stadig en af de mest populære og eventyrlige rekreative aktiviteter.