Mand snorkler i havet

En tredjedel af den menneskelige befolkning bor inden for 100 km fra havets kyst. Vand er så vigtigt for mennesker, at FN i 2010 erklærede det som en menneskeret at have adgang til vand. Oceaner og have giver os åndbar luft og forskellige ressourcer, og vi forsøger at opdage deres mysterier.

En vigtig ressource for mennesker

Havet giver mad, job og levebrød, medicin, mineraler og vedvarende energiressourcer. Fisk, krebsdyr og andre spiselige væsner er en vigtig kilde til næringsstoffer og en stor del af mange menneskers dagligdag. Havets bevægelse hjælper os med at omdanne bølger, tidevand og strømme til elektricitet.

Havene redder jorden fra overophedning

Da klimaforandringerne er en vedvarende trussel, siden starten af den industrielle æra har havene lagret mere end 90 % af varmen forårsaget af klimaændringer, og de indeholder desværre en tredjedel af verdens kulstofemissioner.

Et dansk mirakel

Der er mange små og store vidundere rundt omkring i verdenshavene, og et af dem er tilfældigvis i Danmark. I Skagen kan man se den smukke blanding af Østersøen og Nordsøen. De to have mødes, men blandes ikke på grund af forskelle i tætheden. Den visuelle effekt tiltrækker bunkevis af turister hvert år.

Hvis du vil se det jyske landskab og har interesse for dykning, vinterdykning, snorkling eller undervandsjagt, så tjek DYKCEN.