Det laveste punkt på jorden - Marianergraven

Nær den lille ø Guam, et sted mellem Filippinerne og Hawaii, ligger det laveste punkt på jorden - Marianergraven.

Hvad er Marianergraven, og hvem har set det?

Det meste havliv lever over en dybde på 660 fod, men Marianergraven overgår enhver forventning. En anslået dybde ville være 7 miles (eller lige under 36.201 fod), men ingen har vovet sig langt nok til at få en præcis måling. Det er et sted så dødbringende, at kun 3 dykkere har udforsket Challengerdybet (navnet på det laveste punkt i Marianergraven). Den første ekspedition fandt sted i 1960, da opdagelsesrejsende Jacques Piccard og ubådsflådens løjtnant Don Walsh dykkede dybt ned i havet. Ekspeditionen tog kun 20 minutter på grund af ekstremt pres, og der blev ikke taget billeder på grund af fraværet af avancerede kameraer i den æra. Den næste gæst ankom 50 år senere, i 2012, da filmproducenten James Cameron solo dykkede i en selvbygget ubåd. Han var i stand til at fange historiske optagelser på sin tre timers rejse.

Hvad sker der, hvis du dykker der

Hvorfor er det så farligt, kan man spørge? Bare for at få et billede af, hvordan det er at dykke i et så ekstremt vandtryk, fejlede Camerons udstyr, hans batterier tømte hurtigt, og hans ekkolod døde hurtigt efter dykning, hvilket gjorde det udfordrende at manøvrere fartøjet tilbage til overfladen. Dykning uden en avanceret ubåd skabt til at modstå presset og temperaturerne der er simpelthen umuligt, da trykket er så højt, at det ville knuse dine knogler, før du ville komme for langt.

Nuværende tilstand af Marianergraven 

Selvom kun tre personer lykkedes med at komme så langt ud i det dybe hav, er der ingen tvivl om, at nogen vil prøve igen på et tidspunkt – selvfølgelig under professionelt opsyn. I øjeblikket er Marianergraven beskyttet territorium, da det er et økosystem, der er blevet påvirket meget lidt af menneskelig aktivitet og giver et uberørt og mystisk forskningsområde for videnskabsmænd.

Hvis du planlægger at dykke et sikkert sted, så glem ikke at få fat i dit Dykcen udstyr.