Hvordan påvirker menneskeskabt støjforurening livet i havet?

Støjforurening er en af de mange former for forurening, som drastisk påvirker vores omgivelser og livet omkring os. Denne type forurening er især skadelig for livet i havet, da mange akvatiske arter er afhængige af lyd for deres overlevelse. Med miljøforkæmpere, der er mere og mere optaget af bivirkningerne af klimaændringer, bliver virkningen af støjforurening i øjeblikket dokumenteret over hele verden. 

Hvor øjne mangler, kompenserer ørerne

Selvom sigtbarheden er lav under vandet, passerer lyden godt gennem dette medium. Gennem århundreder er lyd blevet et vigtigt sensorisk signal for livet i havet, især delfiner og hvaler. Men i de senere år er deres naturlige lydbillede blevet påvirket. En del af dette problem er skibe, seismiske hændelser, eksplosioner, konstruktion og sonarenheder. Denne type forurening bliver ofte overset, men påvirkningerne bliver langsomt erkendt og dokumenteret.

Bedre orientering for os, mindre for dem

Disse pattedyr er afhængige af lyd for at kommunikere, lokalisere bytte, undgå rovdyr, navigere og markere deres territorier. Ved at forstyrre dette evolutionære træk kan de berørte dyr blive forvirrede. Negative effekter kan være midlertidige eller permanente høretab, adfærdsmæssige og fysiologiske ændringer, skader og endda død. Søfarts sonarer genererer mest støj, og de fungerer på samme måde med ekkolokalisering, en type lyd, der bruges af hvaler og delfiner. Risikoen for militære sonarer blev først internationale nyheder på grund af massestrandinger af næbhvaler. Svært sårede dyr når dog sjældent til land, derfor er det nøjagtige antal hændelser ukendt, men bestemt højere end vi måske tror.

Når man tæller klimaforandringer og overfiskning, er støjforurening blot en anden ting, vi bør overveje, når vi er omkring arter af enhver art. Vi opfordrer stærkt alle til at tage hensyn og undgå støjforurening (og enhver form for forurening) så meget som muligt. God dykning!