Medieeffekten på hajens opfattelse

Hajer er fængslende væsner, der er almindeligt misforstået. Folk tænker på dem som menneskeædere, og deres omdømme er plettet af en lang historie med optrædener i gyserfilm og underholdningsmateriale af denne art. Deres omdømme svinger kraftigt afhængigt af trends, der kommer og går.

Spielberg-effekten

Den generelle frygt og panik vedrørende hajer stammer fra virkelige angreb, men den er stærkt påvirket af de former for medier, vi bruger hver dag. Urealistiske fortolkninger af hajangreb efterfulgt af uhyggelig musik kan være det, du tænker på, når du forestiller dig et møde med en haj, men livet er meget anderledes end fiktion. Steven Spielbergs "Jaws"-film fra 1975 gjorde den brede offentlighed besat af hajer. Nogle blev nysgerrige og interesserede i at lære mere, mens andre blev bange. Bakket op af tv-nyheder, der rapporterede om flere og flere hajbid, blev massehysteriet sat i gang. Faktisk er hajpopulationen siden filmens udgivelse faldet med 71%.

Den positive side

Selvom udgivelsen af den elskede film var katastrofal for hajers liv, er der nogle positive aspekter ved den. For eksempel menes det, at massehysteriet i 70'erne resulterede i en masseinteresse for undersøgelser vedrørende hajers adfærd. Mærkeligt nok har statistikker vist, at faldende kokosnødder forårsager cirka 150 dødsfald om året, hvilket gør kokosnødder 15 gange mere dødelige end hajer. De fleste hajer angriber ikke mennesker med vilje, og en stor del af hajhændelser er normalt provokeret. Hajer er stærkt undersøgt, og opfattelsen har ændret sig som tiden gik, hvilket gør det muligt for forskellige bevaringsprojekter at finde sted, og vejen mod at redde et så væsentligt element af havet er mulig. Når alt kommer til alt, er hajer vigtige for at bevare et sundt og afbalanceret havøkosystem.

Oftest kaldes områder med hyppig hajaktivitet for ”haj-angrebne farvande”, hvilket kunne være en tankegang om, hvorvidt der virkelig er et hajangreb, eller om vi blot er besøgende i et hajhjem.